Johann Stan:

"Am avut un vis: sa studiez in afara Romaniei"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Vineri, 22 august 2008, 12:21 STUDII | STUDII & STRATEGII


Johann Stan la o conferinta in Grecia
Foto: Hotnews
Studiaza in Franta de mai bine de patru ani. La numai 23 de ani, isi face doctoratul la Paris, iar tema lucrarii este facilitarea comunicarii dintre oameni. S-a nascut in Targu-Mures si a plecat la studii in strainatate imediat dupa terminarea liceului. HotNews.ro a stat de vorba cu Johann Stan despre avantajele si dezavantajele sistemului de invatamant francez si cum este sa-ti continui studiile in strainatate.

HotNews.ro: Care este tema lucrarii dumneavoatra de doctorat?

Johann Stan: Tema lucrarii de doctorat este facilitarea comunicarii intre oameni. Astazi asistam la transformarea webului in ceea ce se numeste web 2.0, sau webul social. Toata lumea a auzit de retelele sociale (facebook, hi5, mySpace). Aceasta transformare creeaza noi oportunitati in cercetare si lucrarea mea se incadreaza in aceasta tendinta.

HotNews.ro: In ce an esti si cum ti se pare viata universitara din Paris?

Johann Stan: Sunt in primul an. Am terminat facultatea la Lyon, dupa care am venit in regiunea parisiana pentru masterat. Am decis sa continuu ca doctorand acolo unde am facut stagiul de masterat (Alcatel-Lucent Bell Labs). Viata universitara din Paris este una plina de viata si foarte dinamica. Intalnesti oameni din fiecare regiune a planetei si exista foarte multe posibilitati de a cunoaste cultura altora. Exista deasemenea, multe avantaje pentru studenti (reduceri la transportul in comun, bilete cu pret redus la cinema, teatru). Chiar cu aceste avantaje, viata pentru un student strain din Paris ramane una destul de scumpa, de aceea foarte multi lucreaza paralel cu studiile. Cea mai mare greutate este cu siguranta gasitul unui apartament, unde pretulile sunt extrem de ridicate chiar si la caminele studentesti.  Statul francez suporta o parte din cheltuieli, insa chiar si asa trebuie bien calculat.

HotNews.ro: La ce universitate studiezi?

Johann Stan: Am studiat la universitatea Insa de Lyon, (Institutul National de Stiinte Aplicate), in departamentul de informatica. Acest departament se situeaza pe locul 2 in Franta in domeniul informaticii.

HotNews.ro: Cum ai ales aceasta universitate?

Johann Stan: Dupa bacalaureat, am fost admis la mai multe universitati din tara. Totusi, vroiam sa vad ceva nou, am avut un vis sa studiez in afara tarii. Acest lucru nu se datora neaparat neincrederii in sistemul de invatamant romanesc, ci era mai mult o ambitie personala de a calatori prin Europa. In acest fel, cautand posibilitati pe Internet, am dat de Insa Lyon. Sectiunea Eurinsa, care cuprinde primii doi ani din cei cinci, este formata din 120 de studenti dintre care 30% sunt francezi si restul din aproape fiecare tara din Europa. Optiunea deci perfecta de a studia intr-un mediu multicultural si de a invata cat mai multe limbi straine. Acesti primii doi ani sunt fara specializare, ceea ce mi s-a parut inca un punct pozitiv, deoarece dupa bacalaureat inca nu m-am simtit pregatit sa vad foarte clar ce vreau sa fac in continuare. Planul initial era sa ma intorc dupa cei doi ani, insa am ramas pana la urma.

Exista o tendinta generala de a-ti incepe cariera la Paris

HotNews.ro: De ce Paris?

Johann Stan: In Franta exista o tendinta generala de a-ti incepe cariera la Paris. Aici sunt foarte multe posibilitati de lucru, cartierul La Défense fiind motorul economiei franceze intr-un fel. In acelasi timp vroiam neaparat sa trec prin experienta « Paris ». Aglomeratie, turisti peste tot, cate 2 ore pe zi dus-intors la lucru sunt doar cateva lucruri ce definesc Parisul. In acelasi timp, de fiecare data cand iesi in oras, descoperi ceva nou. Lyonul este un oras foarte linistit pe langa Paris, si intr-un fel vroiam ceva mai dinamic, mai plin de viata si surprize.
Vedere spre Trocadero
Foto: Hotnews


HotNews.ro: Ce ai studiat la Lyon?

Johann Stan: Cum am descris mai devreme, primii doi ani au fost fara specializare, accentul fiind pe stiinte exacte (matematica, fizica, chimie), dar si limbi straine. Acesti doi ani au scopul de a pregati studentul pentru decizia cea mare, alegerea specializarii. Eu am ales informatica. Nu era foarte dificil, avand deja baze foarte solide din liceu. De fapt, aproape toti cei care vin din Romania, aleg informatica ca specializare. Avem baze foarte solide in algoritmie, matematica, ceea ce echilibreaza intr-un fel dificultatile ce vin din studiatul intr-o limba straina.

Pe langa materia ce tine de specializare, se face o pregatire si in domenii mai mult umanistice sau practice pentru un inceput de cariera: cum sa te descurci la un interviu, cum sa faci o prezentare, etc. Cea mai mare dificultate la inceput a fost lipsa unei baze solide in practica. Stiam pe de rost sute de formule in fizica sau chimie, insa nu stiam cum sa configurez un osciloscop sau sa fac un experiment de la A la Z in chimie. Aprope dupa un an am reusit sa ajung la nivelul francezilor. Insa din fericire, la matematica, informatica se face la noi aproape totul ce se face in Franta in primii doi ani de facultate, deci am reusit sa echilibrez acest deficit de simt practic.

Te urci intr-un TGV, si nu te mai opresti pana cand iei licenta


HotNews.ro: Cum te descurci financiar? Ai o bursa? Cat este taxa de scolarizare?

Johann Stan: La Lyon am lucrat ca sofer metro in timpul studiilor. Conduceam metroul in weekend si in timpul vacantelor. Dupa anul doi am facut un stagiu de pregatire de 6 saptamani, dupa care am trecut examenele si am devenit conductor metro. Momentan sunt in jur de 12 studenti romani conductori de metro in Lyon. Suntem seriosi si de cand exista acest sistem, nici un roman nu a facut vreun incident. De aceea, TCL-ul are foarte mare incredere in romani. Acest job mi-a permis sa-mi finantez studiile intr-un procent destul de bun. In timpul verii sunt stagii obligatorii in domeniul specializarii, destul de bine platite.
Johann a condus metroul din Lyon
Foto: Hotnews


Taxa de scolarizare la Lyon este in jur de 700 euro pe an. Cu cazare si toate cheltuielile, se ajunge la aproape 3000 de euro pe an. In primii doi ani se acorda o bursa de 1200 de euro pe an fiecarul student strain. Din anul trei insa, trebuie sa acoperi cheltuielile pe cont propriu. Exista posibilitati de burse foarte bune, si, desigur trebuie gasit un mic job pe langa studii.

HotNews.ro: Cum ti se pare sistemul educational francez spre deosebire de cel romanesc?

Johann Stan: Nu cunosc prea bine sistemul romanesc, pentru ca am venit direct dupa liceu. Am incercat insa sa vad diferentele si asemanarile, tinand legaturi stranse cu fostii colegi. Ceea ce am constatat in primul rand este faptul ca, in Franta parcurgi foarte repede o materie. Se cauta sa ai bazele si sa fii capabil sa te formezi singur mai tarziu in functie de exigentele profesiei.

Avantajul principal este ca astfel esti pregatit sa te integrezi intr-o lume foarte dinamica, in care trebuie sa te formezi in permanenta la produse sau solutii tehnice ce apar pe piata. Se creeaza un climat in care esti in permanenta sensibilizat sa gasesti solutii noi, inovante. Un alt lucru ce am observat ca o diferenta majora, este modul de lucru. In Franta, nici un proiect sau lucrare de practica nu se da unui singur student. Faci permanent parte dintr-o echipa, cu un sef de proiect, responsabil de calitate, echipa de realizare, de teste. Se incearca astfel simularea mediului de intreprindere. Sunt multe diferente si in modul de examinare. Majoritatea notelor sunt date pe proiecte in timpul semestrului. La sfarsit de semestru se acorda o saptamana pentru aproape 12 examene. Au fost zile in care am avut 3 examane de 2 sau 3 ore. In Romania ai mai mult timp sa te pregatesti si stresul e mult mai redus in perioadele de examinare.

Sportul in Franta este obligatoriu si luat foarte serios. In timpul verii sunt stagii obligatorii in domeniul de specializare in intreprindere. Totalul de stagii trebuie sa atinga minim 1 an. Daca ar trebui sa caracterizez sistemul francez intr-o propozitie, cred ca as zice : Te urci intr-un TGV, si nu te mai opresti pana cand iei licenta.

In 3 ani devii expert intr-un domeniu bine definit

HotNews.ro:
Care sunt avantajele pe care le aduce un doctorat la Paris?

Johann Stan: Avantajul principal este ca in 3 ani devii expert intr-un domeniu bine definit. Evident, salariul este mai mic, dar 3 ani trec repede si dupa doctorat se poate recupera foarte usor. Un alt avantaj al unui doctorat CIFRE (doctorat ce se face in intreprindere in parteneriat cu o universitate), este ca esti platit aproape la nivel de inginer. Jumatate din salariu este platit de statul francez ca o bursa. Obiectivul major este de a imbunatati relatia intre industrie si cercetare universitara.

HotNews.ro: Facand o analiza rece a scolii franceze, care ar fi avantajele si neajunsurile acesteia?

Johann Stan: Voi incepe cu avantaje. Am descris cateva cand incercam sa compar cu sistemul din Romania. Sunt foarte multi straini, si se creeaza un mediu multicultural, ceea ce consider eu extrem de important pentru invatatul limbilor straine. Nu se cauta detalille, ci sa ai bazele in cat mai multe domenii si materii. Lucrul in echipa este considerat foarte important. In acelasi timp, este o legatura foarte stransa cu industria, studentii facand stagii in timpul verii. Obiectivul este desigur ca inca din momentul 0 sa te descurci in intreprindere, si sa nu fie nevoie de luni de pregatire pana cand sa poti fii eficient la lucru. Un alt avantaj este aspectul practic, laboratoarele fiind foarte bine echipate si mai mult de 50% din timp, esti in laborator.

Dezavantaje: primul, poate cel mai mare : rapiditatea. Practic nu ai momente in timpul anului in care sa zici ca este mai usor. Programul este foarte incarcat in permanenta. Lucrul in echipa este bun si util, insa are un dezavantaj foarte mare: daca cineva nu lucreaza, partea lui trebuie facuta de ceilalti. Din pacate, nu exista mecanisme cu care sa poti identifica la nivelul notelor aceste elemente. Si trebuie zis, foarte multi incearca sa profite de faptul ca la sfarsit de proiect, fiecare primeste aceeasi nota, indiferent de ce a facut. Ca si in industrie: clientul e satisfacut de produs sau nu. Exista si o anumita rigiditate, nu prea sunt materii optionale, si programul este destul de strict. Cred insa ca avantajele sunt mai importante. Chiar daca este greu, pana la urma devii un inginer capabil sa se descurce in orice situatie.

Ca sa fii acceptat, este nevoie sa arati ca esti un om responsabil

HotNews.ro: De ce ai ales sa studiezi in strainatate?

Johann Stan: Vroiam, in primul rand sa invat o limba straina. Am avut si o ambitie de a calatori, de a cunoaste Europa. La aceste ambitii se mai adauga si faptul ca dupa bacalaureat nu eram pregatit sa iau o decizie pe termen lung. Am fost admis la mai multe facultati, dar nu reuseam sa iau o decizie. Am ales deci sa profit de faptul ca Eurinsa este generalist.

HotNews.ro: Cum te-ai adaptat la societatea franceza?

Johann Stan: Adaptarea a fost un proces lent, cu multe dificultati la inceput. Momentul cand am inceput sa ma simt integrat, a fost cand am inceput sa lucrez la metrou. A fost un moment foarte placut sa simti ca au incredere in tine si ca esti practic responsabil de sute de oameni care se afla in tren. Acest job mi-a permis in acelasi timp sa calatoresc, sa vizitez alte orase si regiuni din Franta.

Ca sa fii acceptat, este nevoie sa arati ca esti un om responsabil, de incredere. Acest lucru se poate realiza doar prin munca. Cred ca prin munca am reusit si eu sa ma integrez. Un alt lucru foarte important este sa-ti faci prieteni francezi, sa arati ca esti deschis, si sa nu te izolezi cu persoane de aceeasi nationalitate. Cred ca pentru integrare este necesar sa ai aceste doua fatete : munca multa cu satisfactii si o viata personala bogata. Trebuie in acelasi timp sa notam ca francezii sunt foarte simpatici, te ajuta la treburi administrative, iti explica ce si cum, te poti duce oricand la biroul unui profesor sa pui intrebari.

HotNews.ro: Cum este comunicarea cu prietenii, familia ramasa in tara?

Johann Stan: Comunicam mai ales pe internet. Retelele sociale (Facebook, Hi5) sunt foarte utile pentru a tine legatura cu prietenii. Aproape ca nu simti distanta. Cu familia tin legatura mai ales pe messenger.

HotNews.ro: Ce ai de gand sa faci dupa ce termini doctoratul? Este Romania o optiune? Si daca da, de ce?

Johann Stan:
Romania este intotdeauna o optiune. Chiar daca traiesc la Paris, ma interesez foarte mult de ce se intampla in Romania. Citesc stirile pe internet, blogurile, incerc sa aflu cat mai multe. In Romania se fac foarte multe investitii, si acest lucru se va accelera in urmatorii ani. Cred deci, ca sunt oportunitati pentru a lucra in Romania. In consecinta, urmaresc cu multa atentie cum evolueaza lucrurile, ca sa pot sa iau o decizie corecta cand va fi necesara. Deocamdata, incerc sa fac parteneriate cu universitati din Romania sau proiecte comune. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5602 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ha (Vineri, 22 august 2008, 14:00)

  bambi [anonim]

  Binenteles ca romania e intotdeauna o optiune. Insa din pacate e ultima pe lista.Pana se va schimba mentalitatea de "asta e" vor mai trece multe generatii.Iar invatamantul e la pamant de multi ani. de asta copii mei nu vor studia in romania.
  • 0 (2 voturi)    
   pot sa zic si eu ceva? (Vineri, 22 august 2008, 15:23)

   gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui bambi

   am si eu un fost coleg de liceu care face doctoratul in franta... de ce? pentru ca nu a fost in stare sa isi gaseasca de lucru in romania... el isi doreste doar job-uri la care sa nu faca nimic si sa ia multi bani, pentru ca a terminat facultatea in franta. Nu mai spun ca nu stapaneste nici cele mai elementare cunostinte de economie, finante sau banci... pentru ca si la facultate in franta invata cine vrea...

   acum face doctoratul acolo, dupa cum am spus, nu face nimic toata ziua si ia bani. o data pe trimestru trebuie sa depuna cate un capitol din teza de doctorat...

   cu asa specialisti... sper sa ramana acolo...
   • 0 (2 voturi)    
    migratori (Vineri, 22 august 2008, 16:15)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

    bravo. cine are cap se descurca si in Romania. Hotnews pana cand naiba tot vrei sa ne convingi sa plecam sa studiem altundeva prin astfel de interviuri? Mai lasati-ne dracului in pace cu exemple a unora care numai in alte tari pot sta pe WC. In Romania se infecteaza.

    Nicaieri nu e mai bine ca acasa! Restul sunt povesti ale unor migratori.
   • 0 (2 voturi)    
    Mai bine nu ziceai nimic (Vineri, 22 august 2008, 17:32)

    M. [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

    Mi se pare ca esti cam frustrat si cu minte de comunist.

    Stai tu in Romania ca sigur o sa ai parte de o educatie corupta, profi care iti dicteaza la cursuri si te pica daca nu le scrii ca in cursuri.

    Stai tu, muncitorule pe bani putini, in Romania, in timp ce prostii fac doctoratul in strainatate! Esti penibil la afirmatii
   • +1 (3 voturi)    
    grosier (Vineri, 22 august 2008, 17:50)

    Razvanica [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

    Nu comentez grosolania ascunsa de vorbele tale, asta tine de cresterea fiecaruia. Totusi, afirmatia ta cum ca "si la facultate in franta invata cine vrea" se bazeaza pe ceva? Ai studiat cumva in Franta de stii chestia asta? Daca da, unde? Daca nu, de ce consideri ca toti cei care am facut-o suntem niste emigranti mincinosi care incearca sa le faca rau si celorlati? Nu am facut vreo scoala vestita in Franta, ba chiar una mediocra, insa oricare din cei 50 de colegi din Franta are bazele mult mai bine insusite decat oricare din cei 50 de colegi de la UPB.
    Cat despre faptul ca "o data pe trimestru trebuie sa depuna cate un capitol din teza de doctorat", nu stiu daca ai scris vreodata vreun capitol, de orice fel ar fi el, dar mie termenul asta mi se pare destul de drastic.
    Ai impresia ca noi nu am vrea sa lucram in Romania, ca ne place sa vorbim cu parintii si prietenii doar pe messenger? Stii oare ca omul asta primeste 2000 de euro pe luna ca sa invete, iar in Romania ar trebui sa plateasca 27 de milioane pe an ca sa faca un doctorat? Stii tu ca nu as da oricand WC-ul de aici pe buda din curte de la bunica daca as avea aceleasi oportunitati? Daca faptul ca vreau mai mult decat mi se poate oferi acasa te deranjeaza, atunci comentariile mele sunt de prisos, oricum nu mai pot sa iti schimb parerea despre mine.
    • 0 (0 voturi)    
     asa vad eu lucrurile (Vineri, 22 august 2008, 19:52)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui Razvanica

     Da, am studiat la master la universitatea paris 11 si pot spune ca interesul general pentru stiinta este minim. Profesionalismul este la pamant, mult sub cel din romania. Acum imi iau PhD in SUA si sincer, consider franta cea mai mare greseala pe care o puteam face, si pe care am si facut-o de altfel. Sunt pentru studiu in strainatate dar trebuie ales cu grija, iar franta pentru mine nu mai este o optiune.
   • -1 (1 vot)    
    SUNTEM CEI MAI DESTEPTI DIN LUME (Vineri, 22 august 2008, 21:43)

    asa e! [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

    suntem cei mai buni in toate domeniile: munca, sport, arta, premii Nobel
 • 0 (0 voturi)    
  stai acasa! (Vineri, 22 august 2008, 14:55)

  popeye [anonim]

  România este totdeauna o optiune indiferent de ceea ce afirma niste frustrati ca "ha".În loc sa puna mâna sa faca ceva îi convine sa se vaicareasca,sa lamenteze tot timpul si sa se balacareasca în mocirla aia de pesimism si negativism pe care singuri si-a creat-o.Nu crezi ca unul ca Johann Stan stie mai bine decât tine care sunt oportunitatile din România??Stai acasa, continua sa te vaicaresti mai departe,poate i s-o fi facând cuiva mila de tine!
 • +2 (2 voturi)    
  doctorat (Vineri, 22 august 2008, 15:06)

  mike [anonim]

  isi face doctoratul la numai 23 de ani fiindca la varsta asta se incepe doctoratul in franta, nu la nouazeci de ani ca in alte parti
  • +2 (2 voturi)    
   in + (Vineri, 22 august 2008, 17:34)

   Obsfeld [anonim] i-a raspuns lui mike

   Afirmatia "doctorat la Paris" e cam generica. Parisul e mare si mai ales gradat, de la Cergy Pontoise pana la Supélec si de la Val de Marne pana la HEC.

   Apoi, facultatile franceze scot si ele somerii lor pe linie. Daca am vorbi de Grandes Ecoles, ar fi altceva.

   Parisul e recomandat strainilor cu cap nu pentru ca e frumos si multicultural, ci pentru ca spre deosebire de provincie e deschis acestora indiferent de buletin. A nu se uita ca Franta e o tara extrem de nationalista.

   Insa individul ramane demn de admiratie, cu toate cosmetizarile articolului.
   • 0 (0 voturi)    
    incompetenti pe linie (Vineri, 22 august 2008, 19:54)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui Obsfeld

    Si daca e sa o luam asa, ENS paris are si ea incompetentii ei. Bunaoara un oarecare profesor de acolo la care am urmat un curs de specialitate era incapabil sa articuleze doua ecuatii cu sens in timpul cursurilor. (Si vorbim de ENS, cea mai cea scoala franceza...) asa ca scutiti-ma cu "stiinta de la ENS"
    • 0 (0 voturi)    
     mai rau ca in Ro? (Vineri, 22 august 2008, 22:58)

     Razvanica [anonim] i-a raspuns lui andrei

     Ok, nu sustine nimeni ca in Franta este cel mai bun sistem sau ceva de genul. Nu este nici macar in primele 3 tari din Europa. Totusi, sa afirmi ca "profesionalismul este mult sub cel din Romania" mi se pare exagerat. Nu vreau sa povestesc acum experientele cu profesorii si secretarele din tara dar numai profesionism nu as numi conduita lor.
     Oricum, bafta cu PhD-ul in state, mai ales daca iti place acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  si daca (Vineri, 22 august 2008, 20:18)

  andrei [anonim]

  si daca tot e sa comentez, daca iau trenu' de aici in 2 ore sunt in Manhattan, pe cand in paris in 2 ore se mai incurca ceva in trafic si tot nu ajungi de la Orsay la CDG... ok, regiunea pariziana nu paris, da' naiba stie ce diferentieri mai fac si aia pe acolo. Oricum, piei satana paris... bleah...
 • +1 (1 vot)    
  se poate? (Vineri, 22 august 2008, 20:33)

  andrei [anonim]

  Se poate? sa citesc un articol asa de lung in pauza de masa si sa nu fac si un comentariu pozitiv? E intr-adevar interesanta experienta pe care a avut-o acest student. Multi pot invata multe din ea si mi se pare bine ca se scriu asemenea articole. Bunaoara, daca atunci cand m-am hotarat eu sa plec in paris se gaseau articole ca acesta si mai ales ca cel cu belgia poate ca m-as fi gandit de doua ori inainte de alege "oraselul luminitelor"... In rest toate bune hotnews
  Cheers
  • 0 (0 voturi)    
   fiecare cu frustrarea lui (Sâmbătă, 23 august 2008, 2:33)

   hauts-de-seine [anonim] i-a raspuns lui andrei

   .... am mai auzit de oameni "nemultumiti" de Paris. De fiecare data am incercat sa inteleg exact care era motivatia pentru care nu le placea, si mai de fiecare data raspunsul a fost pueril.

   Cert e ca Franta, cu toti someri scosi pe banda rulanta, cu nivelul lor universitar "sub romania", este o tara in care poti sa te dezvolti, fara sa simti ca "sistemul" sau diverse personaje de 2 bani iti pun tot timpul capac.

   Cert e ca, spre exemplu, pentru mine, alegerea ta de a merge in State pentru a face scoala este cel putin interesanta, evident in sensul rau. In acelasi timp, nu pretind sa am dreptate, nefiind obiectiv: nu suport SUA, si Da!, cred ca mental sunt below-par.

   Din prea multe frustrari si probabil ceva experiente negative pe care tu le-ai avut in Franta / Paris, ai ajuns sa adaugi aici comentarii din aceasi categorie "puerila" pe care o aminteam mai sus.

   Fara a avea pretentia de a fi o voce "acreditata", voi adauga doar ca lucrez in Paris pe un salariu de 7 ori mai mare decat in romania, in exact acelasi domeniu (ciudat, tot la Alcatel-Lucent am lucrat si eu 4 ani, in Romania), si am avut contact mai mult decat mi-as dori cu Americanii.

   De altfel, romanismul "pute" in tot ce zici: "ce sa zic, ce sa fac, ce sa scot din mine ca sa fiu, macar virtual, mai "destept" ca celalalt.

   All in all, mult succes amandurora, fiecare pe drumul lui!
   • 0 (0 voturi)    
    despre "cultura" franceza (Sâmbătă, 23 august 2008, 17:09)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui hauts-de-seine

    Din pacate nu sunt de acord cu ce spui. Sa vin si eu cu niste certitudini:
    1. Cert e ca sunt persoane care nu te lasa sa evoluezi
    2. Cert e ca sunt oameni de stiinta care primesc in fiecare an medalii pentru niste rezultate vechi de 20 de ani
    3. Cert e ca sunt mentinute in posturi bine platite personaje incompetente sau slab pregatite
    4. Cert e ca xenofobia si coruptia exista din plin in franta si in paris
    5. Cert e ca selectiile se fac pe criterii personale fara valoare obiectiva
    6. Cert e ca exista un sistem bazat pe caste in care valoare personala nu are importanta daca nu e sustinuta de "relatii sus puse"

    Acestea si multe altele ma fac sa imi fie greata de franta si de asa zisa (in)cultura franceza
    Multumesc pentru spatiul acordat
    • 0 (0 voturi)    
     Si totusi... (Sâmbătă, 23 august 2008, 23:55)

     hauts-de-seine [anonim] i-a raspuns lui andrei

     Toate acestea sunt acele experiente negative pe care tu le-ai avut, si de care eu vorbeam mai sus.
     Exceptand chestia cu "relatiile", de care intradevar am auzit ca ar fi adevarata, toate celelalte sunt in parametrii normali.

     N-am prea mult timp sa desfintez tot ce ai zis, si nici nu cred ca ar fi mare nevoie de asa ceva. Cand spui ceea ce spui, ai nevoie si de un reper, un element de comparatie.

     Si acum: cand vorbeai de coruptie, sper ca acel reper nu era Romania -> comparatie nu tzine. In acelasi timp, sper, si vreau sa cred ca nu te refereai la USA -> coruptia atinge paroxismul in tara unchiului Sam.

     Xenofobia? doar 2 cuvinte: in Romania, tigani-rromi-unguri pe nicicare nu-i inghitim. In USA? toti arabi sunt "Sadam", toti asiatici sunt (loose translation) "galbejiti", iar despre negrii nici nu are rost sa deschid subiectul. Comparativ, Franta e in parametri normali.

     Punctul 2 si 5 sunt manifestari ale coruptiei, deci nu mai comentez. Totusi, la capitolul inovatie nu cred ca sta chiar rau Franta. Proportional, si Romania e OK; tot proportional, nici ecartul fata de USA nu e prea mare. Multe descoperiri recente de-ale lor sunt cat se poate de ne-americane. Ma opresc aici, inainte de a incepe lectia de non-istorie americana (cum am mai zis, probabil nu-s obiectiv :) )

     Cat despre punctul 6: nu inteleg la ce te referi cand zici "caste". Eu sunt Roman, fara pic de relatii, fara prea multe cunostinte de limba franceza cand am venit, cu siguranta nu sunt vreun geniu, si cu aceasi mentalitate bolnava romaneasca.Si totusi, am venit, am dat interviuri, am fost respectat, inca sunt,etc etc. Ca mine sunt multi altii.

     Sigur, multe lucruri aici nu-s cum ar trebui, si esti liber sa ai orice adversitate oricat de mare, vis-a-vis de orice, doar ca mi se pare un pic exagerata exprimarea.

     Si eu multumesc pt posibilitatea de a putea "polemiza" cu cineva pe un forum, fara a fi injurat ca gandesc diferit. Acum stiu ca replica va fi interesanta :)
     • 0 (0 voturi)    
      sper (Duminică, 24 august 2008, 17:33)

      andrei [anonim] i-a raspuns lui hauts-de-seine

      sper sa fie interesanta...
      Nu stiu in ce domeniu lucrezi dar imi permit sa fac niste comentarii cu privire la domeniile de lucru. In paris cel putin exista posturi pentru care candideaza doar francezi. Este "stiut" ca altii nu ar fi admisi, nu pentru ca ar fi mai putin competenti ci din motive pur xenofobe. Oricum, in momentul in care inveti sa te orientezi ai doua optiuni: sa renunti la ce vroiai sa faci pentru a gasi un post acolo sau sa renunti la paris (care, dupa mine nu-i mare branza oricum) si sa faci ceea ce vrei altundeva. (optiunea mea). Ideea e ca pentru pozitiile pur tehnice exista locuri si pentru cei de afara. (Ingineri, informaticieni, medici etc. oricum aceasta orientare variaza de la an la an). Ideea este ca accepta straini pe posturile pe care francezii nu s-ar duce cu placere sau unde plata este mai mica. Nu prea cred ca daca ai candida pentru un post la concurenta cu un francez ai avea vreo sansa. Pe de alta parte eu sunt de 1 luna in state, am fost admis la o univeristate unde in medie sunt admisi doar 47% din candidati si am concurat pentru un domeniu de cercetare cu 4 americani, 2 chinezi si un indian, si am reusit. Cand o sa vad un roman preferat in fata a 4 francezi in franta o sa spun "chapeau bas" si "vive la France"... dar mai e pana atunci...(deci nu trebuie sa-mi musc limba).
      Totusi nu aveam in minte romania ca reper. Dar parca prea seamana romania cu franta in anumite aspecte si nu imi doream asta. Pana la urma este si o chestie de gust, mie imi repugna parisul. Mai sunt si de-astia ca mine...
 • +1 (1 vot)    
  INSA din Lyon (Vineri, 22 august 2008, 20:51)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Si eu am studiat la INSA din Lyon cei doi ani de pregatire generala numiti Eurinsa (Europa + INSA). Este intr-adevar un program minunat si este asa cum a spus si Johann. La teorie aveam deja bazele de la olimpiada de fizica din tara, dar la chimie nu stiam deloc si am invatat acolo, experimente de fizica nu stiam deloc si am invatat acolo. Iar dupa ce termini in o facutate serioasa din o tara serioasa unde faci chestii practice, unde nu se copiaza, unde se dau probleme la fizica si chimie cu chestii concrete din viata de zi cu zi sau din industrie, atunci intelegi de ce sunt mai bine pregatiti, in medie, decat cei din tara.

  Foarte bun scris articolul, felicitari Hotnews ca aratati romanilor inca un exemplu demn de urmat.

  Mult succes lui Johann mai departe!
 • 0 (0 voturi)    
  eu vreu sa fac bani (Vineri, 22 august 2008, 23:27)

  ca Becali [anonim]

  studiile sunt pt a pierde anii vietii si a te supune sclav societatii. Dupa ce le-ai terminat vezi ca tot parlit esti.
 • 0 (0 voturi)    
  vrei bani? (Luni, 25 august 2008, 13:16)

  tsjechov [anonim]

  apuca-te frate de plug... si mai lasa-l pe bekali cu oile lui din ghencea...
  • 0 (0 voturi)    
   eu (Luni, 25 august 2008, 13:50)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui tsjechov

   eu il respect pe becali. Si-a propus sa ajunga bogat si a reusit. Ei, si ce daca nu il intereseaza latura culturala? Nu toata lumea e inebunita dupa kant si schopenhauer sau dupa muzica clasica. Nu putem spune ca drumul pe calea culturii si artei sau stiintei este singurul drum care poate duce la succes. Dupa mine becali este un model de liberalism. Cred cu tarie intr-o societate in care fiecare om are posibilitatea sa se realizeze in domeniul pe care si l-a propus indiferent de originea sociala. Nu stiu daca se poate spune in absolut ca studiile sunt o pierdere de vreme dar sigur nu sunt singurul drum
   • 0 (0 voturi)    
    se pare ca tu faci o greseala fundamentala... (Luni, 25 august 2008, 14:57)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui andrei

    si anume, becali, daca ar fi fost intr-o tara civilizata, nu numai ca nu ajungea bogat dar poate ca ajungea si la inchisoare. Becali nu este nici pe departe un model al liberaismului..daca ar f facut bani din munca cinstita..poti spune asta..Nu il confunda pe Becali cu Bill Gates. El nu a terminat doctoratul..dar pe el il duce capul..
    • 0 (0 voturi)    
     egalitate de sanse (Luni, 25 august 2008, 18:08)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui marlene

     ok, incercam sa dau un exemplu. Poate nu e cel mai potrivit dar ideea e ca succesul trebuie raportat la idealul fiecaruia. O persoana poate sa aiba succes in domeniul financiar fara sa aiba o cultura solida in alte domenii. De asemenea o persoana poate sa exceleze intr-un domeniu mai putin profitabil, si totusi sa aiba o viata decenta din punct de vedere material. Tot ce e important este egaliatatea de sanse si ruperea de "istorie", fie ea personala sau familiala. Mai precis sunt impotriva coruptiei si a discriminarii, ceva de genul "cum a ajuns miliardar dintr-un oier?!"... Ei si? ce-i daca a fost oier? Putea fi si puscarias, dupa ce-si termina pedeapsa are dreptul la aceleasi sanse ca orice alt om... totusi, cat de departe suntem de asa ceva...
     • 0 (0 voturi)    
      Felicitari (Luni, 25 august 2008, 20:22)

      Andrei F [anonim] i-a raspuns lui andrei

      Felicitari oricarui tanar roman care are curajul si taria de a lasa familia si prietenii si a incepe drumul greu al studiilor in strainatate. De cele mai multe ori efortul este rasplatit inzecit. A fost cazul meu - si eu fost student in paris - si al multor altora cunoscuti de mine.

      Cat despre Becali, nu cred ca problema principala sta in originile lui, nici macar în pretentia legitima pe care un popor ar trebui sa o aiba de la liderii sai ca acestia sa nu fie agramati, incoerenti, si vulgari, ci faptul ca a furat mult ca de altfel mai toti ceilalti "oameni de afaceri" de succes din tara. Dupa motto-ul daca este peste 1 milion nu este furt ci afacere.

      Din fericire vantul schimbarii a inceput sa bata si in tara de ceva vreme, dar ... mai este mult pana departe.
 • 0 (0 voturi)    
  O parere (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:41)

  Un student [anonim]

  Sunt deacord cu studentul nostru plecat in Paris la studii. Bravo lui ca a incercat si este unul din cazurile sa spunem : fericite. Si este fericit pentru ca a luptat, iar invingatorii culeg roadele muncii lor. Noi cei care inca nu avem o asemnea experienta nu putem accepta de multe ori realitati si tindem sa fim cinici peste masura. Eu sunt la o a doua facultate aici in Romania si intentionez sa plec la master chiar in Paris daca este posibil. Si o spun pentru ca am vizitat acel oras si am constatat starea generala de viata de acolo. Nu stiu cati sunt constienti ca acel oras formeaza oameni de cultura si ca aceasta cultura ar trebui sa fie cat mai vasta in cazul unor oameni care pretind civilizatia. Cei care insista din nestiinta sau frustrari variate sa creada ca in tara noastra cultura necesara unui european decent ar exista , se bate cu morile de vant. Cand vorbim de Paris vorbim de o natiune care pune la dispozitia cetatenilor sai statui aurite in parcuri si muzee mai multe decat cluburile Romanesti. Starea pe care o ai traind acolo este de grandoare si de demnitate umana... Doar putinora le este garantata acesta mare onoare si nu ar trebui sa o rateze. Va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii
Stiri Auto
Vremea la


/
Maine:
|


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by