INTERVIU Raluca Marin-Perianu: Program serios de cercetare - doar cu implicarea organismelor guvernamentale si a partenerilor industriali

de Magda Barascu     HotNews.ro
Vineri, 28 august 2009, 9:00 STUDII | STUDII & STRATEGII


Raluca Marin-Perianu
Foto: Arhiva personala
La 30 de ani, a castigat premiul Christiaan Huygens 2009 pentru cea mai buna teza de doctorat din Olanda. Inca din facultate i-au placut retelele de calculatoare. A absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, a studiat la Paris si ulterior a urmat studiile doctorale la Universitatea Twente din Olanda. Raluca Marin-Perianu explica pentru HotNews.ro despre ce este vorba in lucrarea ei de doctorat si ce inseamna acest premiu in cariera ei.

Despre ce este vorba in proiectul “Wireless Sensor Networks in Motion”?

Domeniul de cercetare “Wireless Sensor Networks” dateaza din jurul anului 2000, cand s-a conturat viziunea “Smart Dust”. “Smart Dust” se refera la contruirea unor platforme miniaturale, cu memorie, procesor si o serie de senzori atasati. Se prefigura ca mii si milioane de astfel de senzori vor fi aruncati din avion peste anumite zone geografice de interes.

Senzorii plasati astfel arbitrar s-ar auto-configura intr-o retea wireless si ar colecta date pe care le-ar transmite la un punct central pentru prelucrare. Aplicatiile initiale au fost in domeniul militar, dar apoi s-au extins in multiple alte domenii: biologie, geofizica, platforme industriale, transport si logistica, sanatate, sport etc.
ICT Kenniscongress, Amsterdam 2006
ICT Kenniscongress, Amsterdam 2006
Foto: Arhiva personala

Pornind de la aceasta viziune, cercetarea in domeniu a produs multe rezultate in ceea ce priveste algoritmii necesari pentru o astfel de operare nesupervizata. In general, acesti algoritmi au fost proiectati pentru retele statice de senzori.

Lucrarea mea de doctorat “Wireless Sensor Networks in Motion” are ca scop proiectarea unor algoritmi pentru retele dinamice, avand in vedere faptul ca traim intr-o lume in miscare. Senzorii se pot atasa pe obiecte, animale, pot fi purtati de oameni (se lucreaza chiar la inglobarea lor in textura hainelor). In acest mod, senzorii vor caracteriza mediul inconjurator, incluzand proprietati ale miscarii obiectelor/oamenilor, si se vor auto-organiza pentru a putea genera alarme sau chiar pentru a actiona in cazul unor situatii periculoase/nedorite.

De ce “Wireless Sensor Networks”

In 2004, cand am inceput teza de doctorat am ales intitial tema traditionala de “Wireless Sensor Networks”, deoarece inca din timpul facultatii mi-au placut retelele de calculatoare. In plus, acest domeniu era la inceput atunci, iar daca vrei sa faci cercetare, ar fi de preferat sa te concentrezi pe un domeniu aflat in plin avant. In timpul doctoratului insa am evoluat spre sub-domeniul de retele dinamice, care deviaza de la tema initiala prin cerinte si performante diferite.

Am invatat mult de la supervizorii mei din Olanda – Paul Havinga, Hans Scholten si Pieter Hartel – si anume: cum se conduce o lucrare de cercetare, cum se produc rezultate valabile stiintific, cum se structureaza si prezinta un articol, cum se motiveaza si stimuleaza imaginatia si apetitul pentru stiinta. Dar in primul rand, am invatat ca un program serios de cercetare nu se realizeaza decat cu implicarea semnificativa atat a organismelor guvernamentale cat si a partenerilor industriali.

Concluziile tezei si aplicabilitatea lor

Concluziile tezei se refera la performanta si eficienta algoritmilor pentru retele de senzori dinamice. Domenii de aplicabilitate sunt multe, iata cateva exemple:

 • Medical: retele de senzori miniaturali purtati de pacienti sau integrati in imbracaminte (“Body Area Networks”) pot monitoriza modul in care acestia se misca si/sau cat de mult se misca. Informatia este importanta pentru a stabili evolutia unor boli cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), astma, Parkinson etc. Bolile cronice sunt cauza a circa 59% din decesele anuale in lume. Produsele medicale pentru BPOC si astma, de exemplu, formeaza o piata de peste 17 miliarde de euro.
 • Sport: Senzori de miscare purtati de sportivi pot imbunatati performanta si ajuta la prevenirea afectiunilor musculo-scheletale, prin monitorizarea precisa a caracteristicilor de miscare.
 • Transport si logistica: Sistemul de senzori atasati la containerele transportate de la producatori la distribuitori pot imbunatati procesul de transport printr-o verificare automata a incarcaturii containerelor/remorcilor. Transport si logistica reprezinta la ora actuala o piata de peste 900 miliarde euro numai in Europa.
  Conferinta Pervasive 2007 Toronto
  Conferinta Pervasive 2007 Toronto
  Foto: Arhiva personala

Detalii despre "Retelele de senzori miniaturali cu capacitate de comunicatie wireless si auto-organizare au aplicabilitate in multiple domenii: operatiuni militare, supraveghere si control, telecomunicatii, transport si logistica, sanatate, sport."

Contributiile specifice ale tezei sunt urmatoarele: algoritm de auto-organizare generalizat pentru retele dinamice de senzori, algoritm eficient de descoperire a serviciilor intr-o retea dinamica de senzori, algoritm de recunoastere in timp real a miscarii coordonate/in ansamblu, algoritm contextual de auto-organizare bazat pe miscare coordonata. Algoritmii au fost analizati teoretic, simulati pe calculator, implementati si demonstrati pe senzori miniaturali.

Cum a ajuns in Olanda

Dupa cativa ani de lucru in industria IT romaneasca, care la momentul respectiv nu oferea multe perspective, eu si sotul meu am hotarat ca este momentul sa facem un doctorat in strainatate. Am cautat pozitii de cercetare la universitati in Europa in domenii conexe cu retelele de calculatoare. Intamplarea a facut ca Universitatea Twente sa aiba la momentul respectiv doua pozitii deschise in domeniul de “Wireless Sensor Networks”. Am aflat ca aceasta universitate este una dintre putinele din Europa care avea proiecte si derula o activitate de cercetare in acest domeniu. Subiectul ne-a placut foarte mult, asa ca am aplicat pentru aceste pozitii.

Firma Inertia Technology

Firma am infiintat-o anul trecut, cu scopul de a trasfera cel putin o parte din cercetarea teoretica intr-un produs bine definit. Universitatea si institutiile guvernamentale olandeze sprijina infiintarea de firme noi in domeniul high-tech, mai ales cand produsele firmei sunt rezultate directe ale cercetarii. Asa se creeaza produse noi pe piete de tip nisa, in care olandezii exceleaza. La aceasta ora, Inertia Technology este deja implicata in diverse proiecte de cercetare-dezvoltare, atat europene cat si olandeze.
Castigatoarea premiului Christiaan Huygens
Castigatoarea premiului Christiaan Huygens
Foto: Arhiva personala

Cum este sistemul educational olandez in comparatie cu cel romanesc

Comparand cunostintele generale furnizate de sistemul educational mediu (scoala generala, liceu) olandez si roman, pot afirma ca romanii sunt mult mai bine pregatiti in multiple domenii. Nu acelasi lucru il pot spune despre sistemul universitar, unde cursurile predate studentilor olandezi sunt in permanenta actualizate, orientate atat spre aplicatiile reale cat si spre ultimele progrese in cercetarea din domeniu. In ceea ce priveste doctoratul, consider ca programul de PhD din Olanda este unul dintre cele mai bune si serioase din Europa.

De ce Olanda si de ce Enschede si University of Twente?

Pentru ca grupul nostru de cercetare din Twente are un rol proeminent in cercetarea europeana din domeniu. In timpul doctoratului, am avut posibilitatea de a lucra si in alte tari (Elvetia, SUA, Australia), in cadrul unor programe de colaborare, si consider ca Olanda ramane una din cele mai bune optiuni.

Cum a fost experienta la Paris

Stagiul la Paris a fost prima mea experienta de cercetare. Am inteles atat libertatea pe care ti-o ofera aceasta activitate, cat si necesitatea excelentei.

Ce inseamna castigarea acestui premiuInseamna in primul rand o recunoastere extraordinara pentru cei patru ani de munca sustinuta. De asemenea, considerand prestigiul premiului Christiaan Huygens, inseamna un impuls considerabil, atat pentru cariera academica, cat si pentru cea de afaceri. Si nu in ultimul rand, este o mare mandrie pentru familia mea si pentru prietenii care m-au sustinut toti acesti ani. In acest sens, am fost foarte placut surprinsa de multitudinea mesajelor si felicitarilor (in mare majoritate de la necunoscuti) pe care le-am primit ca urmare a publicarii articolului in HotNews. Multumesc!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9445 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  foarte buna (Vineri, 28 august 2009, 10:34)

  Bogdan [anonim]

  :)
  • +2 (2 voturi)    
   Felicitari dar.. (Sâmbătă, 29 august 2009, 12:32)

   Critic [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Felicitari Ralucai si sotului pentru reusita si pentru ambitie.

   Totusi, trebuie spus ca proiectul este problematic si exista multe aspecte etice legate de familia de viziuni Smart Dust, internet of things, ambient intelligence, mai ales in ce priveste intimitatea si protectia datelor. Fara o reflectie serioasa la aceste aspecte chiar din stadiul de design, este posibil ca ingineri straluciti sa contribuie la constructia unei infrastructuri haotice sau mai rau propice inlesnirii unui control totalitar asupra societatii. Sunt multe de zis si un comentariu nu ofera loc suficient. Totusi, problema e serioasa si, intr-o masura mai mare decat sunt constienti, sta in mainile inginerilor.

   Inca odata, felicitari pentru reusita si mare atentie la ce construiesti pe viitor.
 • +8 (8 voturi)    
  Haha (Vineri, 28 august 2009, 10:49)

  Cristi [anonim]

  Pentru aia care tot laudau sistemul romanesc de invatamant si eventualele legaturi ale profesorilor care i-au dat posibilitatea sa ajunga in Olanda... IN YOUR FACE!
 • +6 (6 voturi)    
  Felicitari ! (Vineri, 28 august 2009, 10:50)

  mihai2k [utilizator]

  Felicitari !
 • -15 (15 voturi)    
  Big Brother cerceteaza.... (Vineri, 28 august 2009, 10:53)

  lucid [anonim]

  1. Monitorizarea transporturilor exista deja la o scara mai redusa - in general la trucks - si in putzini ani va exista si la conteinere. Problema este daca sensorul se monteaza pe "vazute" - adica oficial, sau "conspirativ", si, in acest caz, de catre cine, care "cine" controleaza si retzeaua si ii "valorifica" datele. Ramane insa nerezolvata amenintzarea no 1, CONTZINUTUL conteinerului, care nu se poate afla in cazurile periculoase real decat desfacandu-le, ceea ce e absurd.
  2. Monitorizarea Afganistanului si Pakistanului e in faza de experiment. S-ar putea sa existe capete infierbantate care sa doreasca sisteme de autodistrugere a sensorilor, si atunci sa te tzii copii mutilatzi.
  Sa fim deci mandri ca si o emigranta din Romania ii da ajutor Marelui Frate sa ne "protejeze".
  • +10 (10 voturi)    
   asta ai inteles tu? (Vineri, 28 august 2009, 12:20)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   1. Nu e tot una cu RFID unde doar se ataseaza tag-uri la containere, care sint citite de catre scannere radio si totul e centralizat. Ci e o retea inteligenta distribuita care se autoconfigureaza.

   2. In caz ca nu stiai, exista senzori militari care rezista la 7-8G forta si se arunca cu tunul. Aterizeaza si apoi incep autoconfigurarea si comunicarea. Si da, comunicarea poate fi criptata, daca tot esti obsedat de conspiratii. Pot fi utilizati si in scopuri pasnice.

   Mai studiaza inainte sa jignesti munca cuiva. De fapt, nu stiu ce ma mai chinui sa iti explic. Esti unul care doar comenteaza si nu e in stare de mare lucru.
   • -5 (7 voturi)    
    invatza sa citesti intai... (Vineri, 28 august 2009, 12:45)

    lucid [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

    ...si apoi comenteaza de dincolo de peretzi. monitorizare este un concept care depaseste cu mult cipuirea (ma rog, rfid-tag-izarea), constand in controlul traseului unui vehicul in orice moment (adica neintrerupt) si in orice loc, totul dintr-un centru specializat, exact ca in "1984".
    cat despre autodistrugerea senzorilor orice / stie ca e absolut necesara ca sa nu cada in mainile adversarului tehnologia.
    problema este etica relatziei cercetare - razboi (inclusiv securitate), deci unde se afla linia de demarcatzie intre cunoasterea stiintzifica si folosirea ei de catre sisteme politice impotriva libertatzii individului. punct.
    • +2 (4 voturi)    
     invata sa gandesti (Vineri, 28 august 2009, 13:24)

     mvr [utilizator] i-a raspuns lui lucid

     ...si dupa ce o sa inveti sa gandesti, poate o sa reusesti sa aduci si argumente si dovezi acuzelor tale gratuite. Deocamdata vad ca doar te lasi manipulat de fituici in care abunda teorii despre fel de fel de conspiratii, intrucat iti furnizeaza "solutii" simple la chestiuni care te framanta si carora psihicul tau fragil nu le-ar face fata altfel.
    • +3 (5 voturi)    
     atitudinea ta e problema (Vineri, 28 august 2009, 13:32)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui lucid

     Daca vrei iti predau o lectie despre retele wireless (sau sa iti trimit un link la teza mea de doctorat).
     Cind o sa fi tu in stare sa faci ceva mai bun, atunci ai voie sa comentezi. Pina atunci ciocul mic, si respect pentru munca de ani de zile a unui om. Punct.
   • -3 (3 voturi)    
    mai mai (Vineri, 28 august 2009, 22:05)

    george [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Moshule, nu te agita ca un pepsi trist. Doctoratu' e ca sarcina, astepti 9 luni si iese. Dupa aia incepe munca grea prin care poate faci si ceva folositor pentru tehnica sau alte domenii.
 • +5 (7 voturi)    
  felicitari.... (Vineri, 28 august 2009, 10:59)

  Flo [anonim]

  felicitari.....si, hai sa le explici si istetilor nostri din ministerul invatamantului si parlamentarilor cam cum sta treaba; de fapt cred ca ar fi inutil atata timp cat nu e o afacere din care sa le iasa lor bani!
 • +5 (5 voturi)    
  sa vina (Vineri, 28 august 2009, 11:08)

  emin [anonim]

  sa vina sa ajute la NetCity in Bucuresti :)

  Bravo, felicitari, poate multi nus tiu dar o lucrare de doctorat compensata cu acest premiu este o munca enorma + creativitate si inovatie.

  Bravo!
 • +1 (1 vot)    
  bravo (Vineri, 28 august 2009, 11:10)

  elena [anonim]

  felicitari!
 • +3 (3 voturi)    
  algoritmii dinamici sunt interesanti (Vineri, 28 august 2009, 11:11)

  bogdan [anonim]

  Felicitari;
  algoritmii dinamici sunt superinteresanti mai ales pentru ecologie, prevenirea dezastrelor etc;
  Oricum minele inteligente si sisteme super complexe de monitorizare sunt disponibile si fara doctoranzii europeni;

  Bogdan
 • +1 (1 vot)    
  felicitari (Vineri, 28 august 2009, 11:13)

  Bluescent [utilizator]

  BRAVO si mult succes in continuare Ralucai !
 • -9 (11 voturi)    
  depinde de cei care vor folosi... (Vineri, 28 august 2009, 11:23)

  dora [anonim]

  Draga Raluca,
  pe mine sincera sa fiu, nu prea m-a bucurat ca ai contribuit la o aplicatie destinata si domeniului militar, iar posibilitatea ca oamenii sa fie supravegheati spre a fi controlati "spre binele lor" mie imi da frisoane..
  Sa nu uitam ca si dinamita a fost mentia inital sa usureze activitatea umana.. .si am vazut ce intrebuintare i-au dat....
  • +5 (7 voturi)    
   :) (Vineri, 28 august 2009, 12:53)

   :) [anonim] i-a raspuns lui dora

   Acelasi lucru se poate spune cam despre toate marile descoperiri incepand cu focul si terminand cu internetul si calculatoarele. Asa ca de dragul echidistantei te poti apuca sa la boicotezi: nu mai folosi nici focul, nu mai posta pe net si du-te sa locuiesti in padure :)
   • 0 (2 voturi)    
    nu va era adresat mesajul... (Vineri, 28 august 2009, 14:48)

    dora [anonim] i-a raspuns lui :)

    ci Ralucai...sau daca nu ii ridicam osanale nu putem exprima o opinie ?
 • +5 (5 voturi)    
  bravo (Vineri, 28 august 2009, 11:31)

  MirceaA [anonim]

  felicitari pentru ambitie si determinare. Felicitari si Hotnews pentru asemenea articole. Poate le mai ofera tinerilor o motivatie pentru a invata.
 • +7 (7 voturi)    
  Solutii de viitor (Vineri, 28 august 2009, 11:52)

  Valy [anonim]

  Sunt mai multi romani care au rezultate excelente in cercetare. Recent o romanca a castigat un grant ERC (programul de excenenta european) la categoria Starting Grants de 1,8 milione euro domeniul life science. O invit pe aceasta cale sa se prezinte si ea in site-ul Hotnews. Lucreaza in Italia si pana in prezent este singura castigatoare a unei astfel de competitii. In alte tari casigatorii de granturi ERC sunt decorati de presedintii de tari. Un sfat si pentru Presedintele Basescu care a fost indus in eroare si a decorat numai politrucii cercetarii, decoratii pe care ar trebui acum sa le retraga (oare Cristian Preda si-a batut joc de Basescu cand a acceptat lista propusa de ANCS?).

  Raluca ar trebui sa continue acum cu un grant Marie Curie sau de ce nu chiar la ERC cu un StG.
 • +1 (1 vot)    
  HI (Vineri, 28 august 2009, 12:13)

  CRISTI [anonim]

  BRAVO..
 • +1 (1 vot)    
  Mi-nu-na-ta (Vineri, 28 august 2009, 12:26)

  un baiat [anonim]

  .
 • +5 (5 voturi)    
  Fara cuvinte (Vineri, 28 august 2009, 12:38)

  mi3rla [anonim]

  Ce poti comenta?! Nimic. Indiferent de sistemul de invatamant absolvit, meritul ii apartine in totalitate. Felicitari, Raluca!
 • +5 (5 voturi)    
  respect (Vineri, 28 august 2009, 12:59)

  ady [anonim]

  asta demonstreaza ca multi romani pot excela in toate domeniile atata timp cat societatea functioneaza pe criterii performante si competitivitate
  felicitari !!
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 28 august 2009, 13:16)

  andrei [anonim]

  Bravo. Suntem mandri.
 • +4 (4 voturi)    
  felicitari (Vineri, 28 august 2009, 13:25)

  carmy [anonim]

  Felicitari, Raluca, e un premiu cu adevarat important!

  Si eu fac doctoratul in Olanda, poate ar mai trebui spus cate ceva despre sistemul de aici, in primul rand ca doctoranzii sunt considerati cercetatori juniori si au job-uri la universitate cu contract de munca (platiti din fondurile universitatii sau diverse granturi externe) si se incurajeaza performanta, publicarea de articole, participarea de conferinte pt. care sunt alocate fonduri speciale de la facultate, la fel ca si pentru programe informatice, carti, tot ce ai nevoie pentru o cercetare de calitate.
  Romania e foarte departe, si numai cu o investitie majora si schimbarea radicala a sistemului se poate spera ca vreodata sa ajunga din urma sistemul universitar de aici.
 • +1 (1 vot)    
  felicitari (Vineri, 28 august 2009, 13:26)

  smighelinschi [anonim]

  sincere felicitari, multa sanatate si putere de munca.

  elena
 • +1 (1 vot)    
  ----- (Vineri, 28 august 2009, 13:48)

  Natali [anonim]

  Impresionant....inseamna ca se poate . Felicitari
 • +2 (2 voturi)    
  felicitari (Vineri, 28 august 2009, 14:58)

  old boy [anonim]

  Felicitari din tot sufletul. Este inca o dovada ca romanii pot excela in foarte multe domenii. Marea durere este ca nu se valorifica aceste capacitati in Romania. As indrazni sa pun 2 intrebari (poate SF..:) ) :
  1. Oare cum ar arata Romania daca in ultimii 20 de ani s-ar fi creat conditii ca macar 50% din cei care au plecat in afara sa faca cercetare, sa o faca in tara in aceleasi conditii.
  2. Oare cum ar arata Romania daca rezultatele cercetarilor de mai sus de la pct.1 ar fi si aplicate in Romania (direct sau in parteneriate cu alte tari/companii finantatoare).
 • +1 (1 vot)    
  bravo! (Vineri, 28 august 2009, 15:10)

  major_ballsack [utilizator]

  Si desteapta, si realizata, si frumoasa, bravo!
 • +1 (1 vot)    
  O mini-aplicatie (Vineri, 28 august 2009, 15:48)

  irina [anonim]

  Aici puteti vedea o mini-aplicatie cu senzori wireless de miscare realizata la Twente de Raluca si Mihai: http://video.acasa.ro/view_video/47b5183cb2ee13799dcc/followme.html
 • +1 (1 vot)    
  Cratita si femeile! (Vineri, 28 august 2009, 17:08)

  Vizitiul [utilizator]

  Probabil succesul i se datoreaza si increderii si sustinerii din partea familiei si mai ales a sotului, sa nu uitam ca multi barbati in Ro au mentalitati gen femeia trebuie sa stea la cratita...evident respectiva femeie nu va reusi mai mult...soti/prieteni, nu va fie teama sa va incurajati consoartele, s-ar putea sa aveti surprize foarte placute, reusind impreuna este mai frumos :)

  Felicitari si multe succese!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari!!! (Vineri, 28 august 2009, 18:02)

  resita31 [utilizator]

  si sper ca si in Romania se va structura si updata sistemul de invatamant astfel incat sa se reuseasca compartimentarea acestuia in vederea obtinerii de perfomeri pe specializari si nu sa stie din toate cate putin...
 • -1 (1 vot)    
  Felicitari! Mergi mai departe! (Vineri, 28 august 2009, 20:54)

  Admirator [anonim]

  Felicitari din tot sufletul Raluca!

  E un domeniu la moda si ai mari sanse daca te orientezi impreuna cu sotul tau catre aplicatii profitabile sa pui in aplicare cu mare succes cercetarile tale.

  Smart Dust il au americanii in plan de ceva mai devreme decat 2000, poate 1998 era deja pe masa la Pentagon. Intre altii ingineri romani din industria americana de electronica militara lucreaza la aplicarea lui de pe acele vremuri si dupa cum e evident el este deja in aplicare. Cum ai spus deja, se imprastie din aer senzori pentru diverse masuri (miscare, video, unde, pozitie, vibratii, audio etc) si apoi se colecteaza de catre trupe avanzate si datele sunt transmise la headquarter de unde se comanda interventii prin trupe sau mai ales roboti din aer, pamant sau apa. Un CyberWar in care cu inteligenta si bani din taxe cuceresti lumea subdezvoltata si evident resursele lor.

  Am vazut ca deja ai pasit in America cu ocazia simpozioanelor stiintiffice si banuiesc ca stii deja unde bate pestele si unde proiectele si experienta ta vor fi puse in valoare la maxim. Europa e frumoasa dar e doar o trambulina peste ocean catre marile proiecte pentru romanii ambitiosi.

  Fara sa diminuez cu nimic importanta efortului tau personal, imi face o placere deosebita sa remarc ca inca un cuplu de romani ambitiosi reusesc sa se afirme "afara". Consider ca este un element fundamental sa ai suport din partea partenerului sau familiei in astfel de aventuri. Mult succes si sotului care in mod evident facem echipa buna.

  Sa auzim numai de bine!
  • 0 (0 voturi)    
   deci headhunter, Admiratorule.... (Sâmbătă, 29 august 2009, 0:40)

   lucid [anonim] i-a raspuns lui Admirator

   CyberWar, parol, tzatzo? Trimite senzorul semnal de "miros" termic de om si vine drona cu racheta, nu? Vezi daca nu ai facut armata, aia adevarata? Un razboi se castiga daca dupa drona vine pifanul, PUNE PICIORUL SI RAMANE ACOLO. Ori asta nu reusesc sa faca de 8 ani americanii in Afganistan, ca nu pot sa-i extermine pe totzi pashtunii, uzbecii, tadjicii, uigurii etc aia si tot se gaseste unul care sa le ia beregata, fara "senzori" si "network"-uri, doar cu cutzitul. Incolo ai dreptate ca miza e furtul resurselor tzarilor sarace. Romania insa are nevoie acum de baietzii aia care lupta de-adevaratelea la Kandahar nu de emigrantzii platitzi de marile fabrici de moarte.
 • 0 (0 voturi)    
  Observatie (Vineri, 28 august 2009, 22:03)

  MI [anonim]

  Ce este cert este faptul ca doctoranzii din Olanda stiu ca o romanca a castigat anul acesta premiul Christiaan Huygens! Intrebarea este cati dintre doctoranzii/profesorii din Romania au aflat sau sunt interesati de acest aspect?
 • -1 (1 vot)    
  Daca imi permiteti... (Sâmbătă, 29 august 2009, 0:45)

  Decebal [anonim]

  Stimata d-na, ma alatur celor care va felicita pentru performanta dvs. deosebita.

  Daca imi permiteti, .... nu uitati sa va faceti si vreo 2-3 copii buni, puternici, destepti si frumosi, care sa va duca neamul mai departe, cat mai sunteti inca tanara si sanatoasa.

  Realizarea profesionala poate, cred, sa ramana pentru cativa ani pe locul doi.

  Mult succes in continuare si numai bine, va doresc.
 • 0 (0 voturi)    
  risarci (Sâmbătă, 29 august 2009, 1:51)

  organ [anonim]

  Astea sunt prostii, noi avem nevoie de ospatari si tinichigii! Hă hă hă....
 • 0 (0 voturi)    
  copiii nostri minunati... (Sâmbătă, 29 august 2009, 7:52)

  maria cazacu [anonim]

  atat de rar si anemic mediatizati!EI,care ar putea si ar trebui sa constituie MODELUL pentru tiinerii romani -alarmant de multi! - calauziti "CU GRIJA" inspre o gandire superficiala,haotica,depresiva,dementa si inspre actiuni care ii schilodesc sufleteste,spiritual si nu in ultimul rand fizic!Si asta se intampla sub patronatul si indemnul CUI?! -a tot ce poate insemna mass-madia pentru ei.Scuze de rigoare pentru cei nealiniati in plutonul malefic.dar...dv,ACESTIA,ati putea si ar trebui sa preiuati controlul asupra unei situatii deja dezastruase,sau nu credeti ca se mai pot gasi solutii de salvare pentru natiunea asta, batjocorita de proprii ei reprezentanti,unii "alesi", dintr-un un popor parca bantuit,hipnotizat aievea de puteri malefice! (e de scuipat in san!!!)
  De aceea,din toata inima,felicitari tinerei doamne,eu personal ii multumesc...ma aplec sespectuos, la o varsta venerabila,asa cum o fac de fiecare data cand intalnesc imagini ale unor tineri care ne ilumineaza,ne redau speranta,iar si iar...si iar!
 • 0 (0 voturi)    
  back to reality...... (Sâmbătă, 29 august 2009, 9:47)

  dorinteodor [anonim]

  in toamna lu' 2008 a fost un concurs de super-calculatoare. s-a "batut" ibm cu cray. ambele au depasit 1 peta-flops. s-a spus ca astea sint de departe cele mai puternice calculatoare din lume cu exceptia celor cu adevarat serioase, folosite la proiectarea de arme nucleare..... alta chestie: precizia cu care lovesc dronele americane in pakistan se explica doar prin sisteme foarte avansate de senzori mobili si autoconfigurabili lansati la sol....ce vreau sa spun este ca cercetarile de acest tip sint ultra-secrete si au ajuns foarte departe. olanda este o exceptie; ne-fiind o putere militara, isi concentreaza eforturile in tehnologii foarte avansate de nisa (fara legatura directa cu domeniul, o nava ultra-specializata olandeza l-a adus la suprafata pe kursk....)....secretele sint doar economice.... astfel olanda este o minunatie de tara, mereu in elita tehnologica..... dar interventia mea are si un alt subiect: citirea contoarelor de gaz si de curent. aceasta aplicatie cu senzori wireless cu autoconfigurare inca nu exista. aici este vorba de citiva senzori si transmisie wireless de la unul la altul pentru a reduce puterea de emisie radio (e ne-economic sa pui transmitatoare de putere....) si autoconfigurare (unii se mai strica,....). cind a aparut zapp-ul se vorbea de transmitatoare montate in contoare de curent dar nu s-a facut nimic. adica avem persoane super-inteligente care nu sint folosite pentru sisteme practice foarte necesare....fiti atenti sa fiti acasa cind va veni ala cu citirea contoruli de gaz si curent.....
 • 0 (0 voturi)    
  Remarca despre premiu (Sâmbătă, 29 august 2009, 23:43)

  Mina [anonim]

  Premiul Christiaan Huygens nu se acorda pentru cea mai buna teza din Olanda ci pentru teza cu cea mai mare contributie ca noutate in domeniile fizica, matematica, astronomie deci numai aceste domenii si nu cea mai buna teza de doctorat din Olanda (consultati site-ul Christiaan Huygens pentru verificare). Oricum e meritoriu faptul ca Raluca, a luat acest premiu felicitari Raluca, dar nu imi place cind presa face un premiu altceva decit este.
  • 0 (0 voturi)    
   Remarca la remarca (Duminică, 30 august 2009, 17:43)

   depix [anonim] i-a raspuns lui Mina

   Daca te uiti mai atent(a), pe site-ul Academiei Olandeze scrie ca e vorba despre "cea mai buna dizertatie in domeniul stiintific" din Olanda. Uite link-ul:
   http://www.knaw.nl/cfdata/nieuws/nieuws_detail.cfm?nieuws__id=737
   Evident ca superlativul e ceva relativ si supus judecatii juriului, dar in cazul asta nu cred ca e nevoie sa fim chitibusari... articolul din presa e cat se poate de lipsit de senzational ieftin.
   Felicitari, Raluca!
 • 0 (0 voturi)    
  wow...impresionant! (Duminică, 30 august 2009, 22:37)

  Miruna Toader [anonim]

  Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  bravo... (Luni, 31 august 2009, 18:35)

  Dr. C [anonim]

  Felicitari pentru rezultate si pentru munca depusa... problema mai nasoala este ca la noi in tara nu prea apar ca semnificative tezele de doctorat realizate aici...
  toate bune
  Dr. C
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:27)

  bravos [anonim]

  Bravo si la mai mare.....sa aduci cinste familiei tale si romanilor cinstiti..atat cat se poate...
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Marţi, 8 septembrie 2009, 20:41)

  Elena (inginer automatist, fara inventii) [anonim]

  Ce pacat ca inginerii nu au timp (sau apetit) sa citeasca sociologie, sau sa se opreasca o clipa pentru a-si contempla inovatia si dintr-o alta perspectiva!...
  Un astfel de "praf de sensori inteligenti, autoorganizabili in retea informationala", contribuie la crearea unei realitati secunde, suprapuse celei naturale, la a carei decondare oamenii obisnuiti, care interfera cu ea, nu mai au acces. Accesul il vor avea, in schimb, utilizatorii acelor sisteme de algoritmi, care vor putea invada spatii geografice, comunitare, practic, dupa bunul plac, sfidând barierele juridice si traditionale existente (nu trebuie sa fii rupt de realitate, nici obsedat de conspiratii, pentru a vedea, de pilda din tot Dosarul RFID, ca o astfel de tendinta exista la nivel suprastatal).
  Si ceea ce este dpdv sociologic mai grav este ca, spre deosebire de "realitatea virtuala clasica", pe care o accesam voluntar si constient, utilizand o tehnologie informatica relativ controlabila, realitatea virtuala creata de astfel de sensori "smart dust" se va institui in mod, cel mai probabil, ilicit, devenind, astfel, mult mai periculoasa socialmente (si politic, evident) decat actele cu tehnologie RFID (pe care utilizatorii, de bine, de rau, au habar ca le poarta).


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii
Stiri Auto
Vremea la


/
Maine:
|


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by