Ii stiu si ii respect pe cei mai multi din studentii care si-au dat licenta anul acesta. Am lucrat nemaipomenit de performant cu ei la seminariile de Politologie, Sociologie si la cursul de Marketing politic. Dar printre ei si dintre ei se naste o generatie noua.
Aceasta generatie, viitoarea generatie a comentatorilor de pe Realitatea si a analistilor de pe Antena 3, scrie in limbaj on-line intr-o lucrare de examen final la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Sansa lor este probabil aceea ca textele lor vor fi vorbite, iar nu citite de public.
Ei sunt studentii care au experienta de presa, dar nu stiu nici cine le sunt profesorii, nici unde e biblioteca la facultate. Sunt studentii care au scris in lucrarea de licenta ca Lucian Blaga a candidat la primarie. Ei sunt cei care vor sa fie astazi vedete de televiziune sau prezentatori/oare de stiri si meteo. Cei care nu deschid mai mult de o carte pe an, care nu scriu si nu citesc in limba romana, (citesc doar in engleza si pretind ca stiu foarte bine engleza si atat) si care solicita sa fie platiti de la primul job in mii de euro. Ei sunt jurnalistii care vor interpreta de azi inainte evenimentele din societatea civila si politica romaneasca.
Exemple de perle de la licenta citate de Antonio Momoc pe blogul sau:- Sunt studenti care au scris in lucrarea de licenta ca Lucian Blaga a candidat la primarie.
- la disciplina Radio, un reportaj despre intoarcerea echipei de fotbal a Romaniei pe aeroportul Otopeni incepea astfel: …i-am sustinut pe jucatorii nostrii romani in acet campionat care din nefericire pentru noi a durat foarte putin si din punctul meu de vedere putem spune ca suntem romani, traim in Romania si totodata trebuie sa sustinem atat achipa romana de fotbal cat si celelate sporturi, nu putem da vina pe nimeni, nici pe Mutu sau pe ceilalti jucatori, au dat tot ce au putut.”
- Studentii „generatiei messenger” au raspuns in stilul chat-ului sau al mirc-ului la licenta de la Jurnalism din iunie, cu bine-cunoscutele asl, pls. Titlul soc, despre care erau pusi sa povesteasca, a fost scris pe foaia de examen a „studentului messenger” TITLU SHOK. Stituatia era descrisa ca SITUATZIA. Nu mai amintesc despre subitilitati gramaticale ca substantive derivate din verbele care incep cu i din i scrise anapoda: reanceperea, reanscrierea, reantoarcerea – probabil regula e sa scrii tot ce e i in interiorul cuvintelor cu a.
Alt exemplu de perla - notat pe blogul Strangers on the net
Oare in Romania libera va aparea vreodata un san?
Se spune ca un eveniment e atunci cand un om musca un caine. Libertatea cauta sau creeaza astfel de stiri, alteori afiseaza sani, sani, sani peste tot. Oare in Romania libera, pe prima pagina, va aparea vreodata un san? DA! Doar daca va fi muscat de Basescu, sau sanul il va stropi pe presedinte intre ochi in public. Macar Traian va scapa cu fata curata, lucru ce nu se poate spune si de Emil Constantinescu.
Astept sa ne spui regula de exceptie, dupa care înainte de "si" se poate pune virgula ... am mai întâlnit specialisti în bâlbâiala si morfologia cerului gurii, care argumenteaza favorabil.
Si pe cea dupa care începutul de fraza se poate scrie cu litera mica.
Daca era doar o gluma semiotica, uita ce-am scris :)))
* Sau ... suntem un popor caruia ii plac nimicurile si pe care le prelucreaza pana cand devin mai importante decat sensul de la care au plecat.
Numa' bine!
http://www.youtube.com/watch?v=HAtCkkESE3w
Şi de ce e şi vina noastră?
Pentru caracterele corecte, trebuie instalat un pachet de actualizare de pe situl Microsoft, altfel vei vedea tot felul de chestii ciudate in locul diacriticelor corecte.
Diversele versiuni de Linux si Windows Vista sunt OK. Nu stiu despre OS X.
1 - orice generatie isi are "inteligentele" ei;
2 - faptul ca unii elevi fac niste greseli nu e relevand pentru o generatie
3 - poate, daca materiile ce se invata la facultate, ar fi predate calumea si manualele nu ar fi copiate, ar veni si studentii la cursuri (tot ce am invatat eu pentru servici a fost din carti, nu de la profi);
4 - aveti o boala sa va luati de generatia mai tanara fata de voi? am vazut ca se face chestia asta constant... sa fie oare invidia?
5 - si profesorii au luat 2 si 3 la examenele lor, si crainicii de la TV gresesc etc... oare generatia lor a cui mai e ??? dar normal va luati de cei ce nu va pot raspunde direct... ahhhh cat curaj...
6 - in general copii sunt educati de parinti... deci faptu ca , dupa cum ziceti voi, e o generatie de kko... nu este vina noastra ci a voastra...
desi la aproape 26 de ani nu mai sunt chiar tanar :P
Nici profesorii nu stiu cine le sunt stundetii; hai sa renuntam la tampeniile astea, traim intr-o noua lume in care profesorii ramasi de mult in urma (va spun asta in calitate de proaspat absolvent al unei facultati tehnice) cu tot ceea ce se intampla in jurul lor au devenit mici, foarte MICI si irelevanti.
Stiu, inainte de '89 aveati doar 1 ora pe zi TV (cand va adunati ca in fata semineului si-l aplaudati pe Tovarasul) si toate informatiile le preluati de la profesori (care faceau copy & paste intr-o forma mai arhaica -- traduceau si plagiau cu nesimtire din lucrari straine), normal ca atunci trebuia sa stiti ce profesori aveti, pentru ca va duceati la biblioteca si il cautati pe profesorul respectiv ca sa-l cititi.
Astazi un URL poate sa fie mult mai relevant decat numele unui profesor.
"citesc doar in engleza si pretind ca stiu foarte bine engleza si atat"
Si de ce sa citesc in romana?
Ca sa am parte de informatii prost traduse (am zis prost? vreiam sa zic EXECRABIL) si vechi de 5-6 ani?
Capsorul ala indoctrinat inainte de '89 s-a gandit cat de irelevanta e limba romana daca vrei sa citesti mai mult decat elogiile aduse de Vadim primului barbat al tarii?
S-a gandit ca autorii romani reprezinta 0.0X% din totalul autorilor, care evident, scriu... in limba engleza.
Sau daca refuzam sa invatam limba engleza, oare o sa-i convingem pe englezi sa invete romana?
Mult spor in continuare la scris cu pixu' pe foaie (cum le-a cerut Ceausescu unor calculatoristi sa faca atunci cand au certu fonduri pentru calculatoare), la citit in limba romana, la plimbari la biblioteca unde aveti parte de noutati de la 1900, la exprimari fara pic de erori gramaticale (stiu ca doar unii dintre noi sunt perfecti, vechea generatie evident), la mancat pensia de turnator pana la adanci batraneti; noi restul, generatia asta pacatoasa fie am plecat spre taramuri unde se vorbeste NUMAI engleza.
Dar, sigur, ai toate sansele sa inveti, esti inca tanar. Sau le stii pe toate de pe-acum? :)) Nu vreau sa fiu malitios, doar folosesc acelasi registru ca tine.
Cu respecte,
Manole Buican
Eu zic sa ne mutam in Congo...
faptul ca se prezinta la examene si nici macar nu cunosc profesori nu mai este o 'crima' asa cum se intampla mai demult,acum studentii au job-uri,doresc sa se realizeze dar doresc de asemenea si acea diploma care sa ateste ca nu s-au indepartat de studiu in tot acest timp.
studentul din ziua de azi e caracterizat de mai multe valente si poate chiar sa se imparta intre scoala si servici.
daca nu a cunoscut profesorul pana acum nu inseamna ca e un elev slab,pentru ca nu a venit la cursuri.din contra poate sa fie de 10 ori mai bun ca alti colegi de ai lui care isi freaca coatele pe bancile facultatii fara sa invete nimic.
În ziua de azi, nu-mi mai permit să depunctez greşeli de limbă sau astfel de producţii freudiene, pentru că ar însemna să nu respect celebra curbă a lui Gauss, ducînd în jos notele majorităţii lucrărilor.
Să ne bucurăm acum, după cum spune o lege a lui Murphy, pentru că mîine va fi mai rău, şi la admitere, şi la licenţă (iată, aici se poate pune virgulă înainte de "şi").